tisdag 12 maj 2015

Enkel stickning/påtbrädaEnkel stickning är ett bra alternativ om du vill laga ett rakt, slätt föremål men tycker att stickning är för invecklat. Det passar också bra för yngre barn som ännu är för små att sticka för man tappar egentligen aldrig en maska.
Du behöver en påtbräda, en krok och garn. Min bräda har 36 piggar och halsduken blev ca 35 cm bred, garnet var för stickor nr 6-7. Se till att garnet inte är för tunt för det kan lätt bli väldigt löst.
Enkel stickning använder aningen mera garn än vanlig stickning eftersom man har två rader som båda tar garn till skilnad från stickning där man bara har en sticka.


Steg 1/4
   Börja med att snurra fast ändan av garnnystanet i knoppen som finns i ändan. 

 Snurra garnet i "åttor" som bilden visar. Fyll hela brädan och snurra fast garnändan i knoppen.

Steg 2/4 
Se till att åttorna går i ett likadant mönster över hela brädan och att alla piggar har tråd runt sig (bild1).
     Tryck sedan ner tråden så att den ligger vid roten av piggarna (bild2).
     Sedan är det dags att göra ett nytt varv ovanpå det första. Snurra loss garnet från knoppen i ändan och gör ett exakt likadant mönster igen som du gjorde i varv 1, den första piggen lämnar du utan maska.


 
Åttorna ska vara på varandra hela tiden så när du tittar uppifrån borde du bara se en rad (bild3).


Steg 3/4
     1)  Nu har du alltså två rader med identiska åttor på varandra, varje pigg har två maskor utom en pigg i ändan. Nu är det dags att börja sticka. Ta kroken och lyft den undre maska på varje pigg över den övre.
2)Släpp ner den i mitten så att varje pigg har bara en maska.
     3)Upprepa på alla piggar som har två maskor, kom ihåg båda sidorna.
4)När alla piggar igen har en maska är det dags för ett nytt varv. Tryck ner maskorna till piggens rot. Ta garnet och gör ett nytt varv åttor, se till att de alla går i samma mönster som tidigare.
 Upprepa samma tills föremålet är den längd du önskar.


Steg 4/4
Att fästa är kansken den mest invecklade delen av projektet, i alla fall är den svårast att förklara.Om det känns lättare kan du använda virknål för att fästa. 
1. För att fästa ska du bara ha ett varv maskor alltså du fäster i slutet av ett varv.  
2. Ta maskan som är i den motsatta ändan till var garnet är och flytta över den till piggen mittemot den så att 
3. den piggen får två maskor och den andra blir utan.
4.  Ta kroken och sätt den genom den övre maskan och dra undre maskan  genom den övre.

5. Lyft maskan som du har på kroken över till nästa pigg som har en maska så att den får två maskor och den föregående blir tom ( den gamla ”övre maskan” blir kvar i mitten).
Gå i samma mönster som du gjorde åttorna (sicksack över brädan). När du kommer till ändan kan du klippa av garnet och dra det genom öglan.

Eva Maria Bonnet

Inga kommentarer: