tisdag 19 maj 2015

Knyppling
Knyppling

För att knyppla behöver du:
- En knypplings dyna
- Knappnålar
- Tråd
- Knypplor
- Ett knypplings mönster
Jag började på arbetet för ungefär 3 år sen då skulle det bli ett ljus underlag men sedan slutade jag. Nu fortsatte jag med den och det blev en liten duk till min lillasysters dop.

Du räknar ALLTID paren eller knypplorna från vänster till höger.

Steg 1.
Du sätter fast knypplings mönstret i knypplings dynan med knappnålar.

Steg 2.
Du mäter ungefär 3 meter tråd till varje knyppla. Snurra tråden på knypplan motsols. När du har ungefär 15 cm kvar av tråden gör du en ”knut”. Du gör en ögla och sätter den över knypplan. Du gör precis samma sak med alla knypplor du behöver. Sedan knyter du två stycken knypplor ihop med en vanlig knut.

Steg 3.
Beroende på hurdant mönster du har så tittar du var det ser lättast ut att börja. (Försök att alltid börja rakt.) I mitt arbete börja jag med en halvspindel. Jag tog 6 par knypplor och knöt dem ihop på ändan av tråden. Sedan satt jag en knappnål igenom knuten och satt nålen i mitten av spindeln. Jag hade 6 par knypplor så jag tog de två mittersta knypplorna och gjorde ett vävslag. Sedan tog jag de fjärde och femte paren och gjorde ett vävslag sen samma sak med det femte och sjätte paren. Jag gjorde samma sak med det andra och tredje paren sen tredje och fjärde sen fjärde och femte. Till sist samma sak med första och andra paren sen andra och tredje sen tredje och fjärde paren. Efter det spände jag trådarna lite att de kom närmare varandra. Efter det snurrade jag varje par enskilt tre varv.

Den yttre sidan av spetsen (sick-sacken) gjorde jag med vävslag. Jag satt två par knypplor på den yttre punkten och ett par på den inre punkten. Jag började med de två yttersta paren och gjorde ett vävslag sedan gick jag mot vänster och tog de två par ( den näst yttersta och tredje yttersta från höger) och gjorde ett vävslag. Sedan satt jag en knappnål i mitten av pricken och gjorde ett vävslag. Sedan gjorde jag samma sak till höger enda till kanten. Satt en knappnål och gjorde ett vävslag. Sen gick jag tillbaka till vänster och tog ennu det sjätte paret från spindeln och gjorde ett vävslag satt en knappnål och ett vävslag till. Sen tillbaka till höger och samma sak om och om igen. Varje gång jag kom till vänster tog jag ett par till från spindeln men bara de fjärde, femte och sjätte paret med.

På den inre sidan (rutsystemet) satt jag tre par knypplor på punkten. Av de tre paren tog jag tredje paret från höger och spindelns första par och gjorde ett helslag satt en knappnål och gjorde ett helslag till. Sedan gjorde jag samma med de andra paret från spindel och sen det tredje. Efter det tog jag den näst yttersta och tredje yttersta paren och gjorde ett helslag sedan tog jag de två yttersta paren och gjorde ett helslag och satt knappnålen emellan dem och gjorde ett helslag. Sedan gjorde jag samma sak hela rutsystemet. MEN rakt under spindeln måste man ta paret till sick-sacken och gjorde ett vävslag och satt en knappnål och gjorde ett till vävslag.

Efter det fortsatte jag att följa mönstret och gjorde samma sak om och om igen enda tills jag hade gjort 28 spindlar. Sen gjorde jag knut på alla par och klippte trådarna av. Jag klippte en vit tygbit 15x15cm. Jag sydde ihop båda ändorna ihop varan och sydde tygbiten ihop med rutsystemets kant.JessiInga kommentarer: