tisdag 26 april 2016

Arto Elovirta


Foto av An
nika Kontturi-Salmi

Arto Elovirta

Arto Elovirta föddes den 4 mars 1947 i Åbo. Han är själv lärd designer och han har själv skapat många olika finlndska klädmärkken.

Arto var redan intresserad om kläder osv när han var liten. För att Artos föräldrar Laura och Paavo Elovirta var företagare så reste de mycket och därför blev Artos samskola på hälft. 

Artos karriär började år 1964. Arto kallas för Artsi när man talar om hans karriär. Han blev känd efter att han deltog i en uppskattad mässa i Paris som hette SEHM. Arto började lära sig franska och italienska för att han gjorde samarbete med franska och italienska företag och de förstog inte engelska ännu då. På det sättet blev Artos klädesplagg kända över världen. Han fick många olika erbjudanden att skapa kläder till olika företag.

När man är en designer behöver man inspiration. Arto fick sin inspiration från; städer, restauranger, gator, konstutställningar, slalombackar, stränder, filmer, människor, vänner och familjen.
 Arto är gift med Terttu Elovirta. De har tillsammans tre barn. Karoliina, Artturi och Tetta Elovirta.
Han har också två syskon. Turkka och Pirkka Elovirta. 

Några år efter att Artos ordentliga karriär hade börjat (1964) så grundade han med Turkka Oukei som byttes senare till Oukei-Pukimille. H&M köpte flera tusen klädesplagg från Oukei varje sesong. Trinet köpte Oukei företaget år 1979. År 1982 grundade Arto och Turkka Donatello-Boutiquen. Donatello är ett familj företag som säljer märkeskläder för både män och kvinnor. Arto var den första i hela Finland som tog in märken som Diesel och Hugo Boss.

(Arto Elovirta 2002, Alalla)

   Thela Lemberg 7a                                             
Foto av Annika Kontturi-Salmi
Foto av Annika Kontturi-Salmi

Inga kommentarer: