torsdag 21 april 2016

FläckborttagningRödvin
I akutfall kan man även hälla vitvin på, för att neutralisera färgen. Annars kan man droppa plagget i kokande vatten.
Blod
Sväng plaggens aviga sida ut och låt rinna på kallt vatten, sedan låt torka några timmar. Bäst om man sätter ännu lite salt på. Efter det tvätta med tvål.
Deodorant
Häll på citronsyra pulver, efter det droppa på diskmedel. Låt stå ett par timmar.
Gräs, jord
Galltvätt är bra, eller man kan låta blötlägga i filmjölk över natten.  På morgonen maskin tvätta.
Tomat, morot, köttfärssås
På en färsk fläck kan man pröva med att pressa citron halvor eller ättika. Med en torkad fläck kan man blötlägga i burk Vanish.
Tuggummi
Sätt in i kylen tills man kan riva av tuggummit.
Fettfläck
Gnid med diskmedel eller/och schampo(för hår). Sätt åt sidan och låt verka en stund. Tvätta efter med normal tvättning.
Målfärg
Gnid in med handsprit(finns i apotek) eller baby våtservetter, också andra alkohol innehållande vätskor kan gå som t.ex. parfym och starka alkohol drycker.
Kåda
Gnid i med smör eller med olika matoljor, sedan tvätta med diskmedel och varmt vatten. Om sättet inte fungerar droppa på T-röd(också kallad röd sprit, som är 95 % ig etanol) och efter det tvätta i maskin.
Lim, klister
Med kniv, skrapa bort så mycket som möjligt av limmen när den är ännu våt. Man kan också sätta i kylen tills fläcken är hård, om det hjälper. Tvätta sen i maskin, om möjligt i 60 grader.
Solkräm
Häll på citronsyra pulver och droppa på diskmedel, gnugga tills blandningen är skummigt. Låt sedan ligga för en timme eller två. Efter det skölj och tvätta som i normalt fall.
Stearin
Skrapa bort så mycket som möjligt, sedan sätt några hushållspapper eller något som kan suga upp stearin. Sedan börja stryka med ett strykjärn (Obs! temperaturen ska vara alla fall över 80 grader) tills all stearin har sugits i pappret.


Källa
smartvardagstips.se
Inga kommentarer: