torsdag 28 april 2016

Kavelfransar

Kavelfransar

Kavelfransar användes för att dekorera dynor, men också för att skydda dynan från slitage. Det var vanligt på 1700 och 1800-talet. Man gjorde fransar av garn som hade blivit över vid vävning och broderi. Då var det vanligast med randiga kavelfransar på dynorna.

Det man behöver är:
En kavel, man kan ta t.ex. en linjal, vars bredd ska motsvara den färdiga kavelfransens längd
Fransgarn, som kan vara bomulls-, lin- eller yllegarn
Bindegarn (som gärna får vara ett hårt tvinnat garn)
En medhjälpare

Först klipper man två trådar av bindegarnet, som när det är dubbelvikt ska vara betydligt längre än den färdiga kavelfransen. Sedan knyter man ihop fransgarnet och ändarna på de olika öglorna av bindegarnet men den överhandsknut.
Ta sedan kaveln (linjalen) i ena handen och tyck överhandsknuten med tummen mot kavelns kant. Med andra handen lindar man fransgarnet runt kaveln. Medhjälparen trär den första bindegarnsöglan genom den andra och drar åt knuten vid kavelns övre kant genom att sträcka bindegarnsöglorna åt varsitt håll. Sedan lindar man ett nytt varv med fransgarnet. Medhjälparen trär nu den andra bindegarnsöglan genom den första bindegarnsöglan. Efter det håller man på såhär tills kavelfransen har önskad längd. Då när kavelfransen har nått önskad längd lösgör man den färdiga fransen från kaveln och knyter en knut i slutändan.

Om ni vill veta mer och se hur man gör, kolla den här länken

Källor:
Pirjo Karhu, Maija Malmström, Tuula Mannila, Maj Åberg-Hildén: Handbok i textilslöjd
https://www.youtube.com/watch?v=Kxh13q_dUPQ

Inga kommentarer: