tisdag 12 april 2016

Mikrofiber
Består av polyester eller polyamider som gör textilen hållbart. Tyget är mycket mjukt. Materialet har en väldigt bra förmåga att lösgöra smuts och absorbera vätska. Mikrofiber används mycket i sportkläder och friluftskläder för att det andas väldigt bra. Det används också till städprodukter som t.ex. moppar och dammsugarpåsar.
Det finns olika typer av mikrofiber och var och en har egna fördelar och kännetecken. Mikrofiber är hypoallergent och orsakar inte problem för asmatiker eller andra allergiker. Det är också miljövänligt och behöver inte användas med kemikalier för att rengöra. Det är även hygieniskt och skonsamt. 

Ett vanligt användningsområde är tapetserararbeten på olika möbler. Mikrofiber används för vissa kläder och underkläder för att de är bekväma att ha på sig. Vissa typer har bra draperingsegenskaper, som är bra för badkläder, underkläder och modestickat. Plush leksaker är ofta gjorda av mikrofiber för att de är mjuka och lättare att torka av eller tvätta. Det kan också framställas av polypropen, modal och viskos.
Råvaran framställs i form av tunna filamenttrådar som vävs till mikrotyg. En mikrofibertråd är tunnare än silke, ca. en sextiondedel av ett hårstrås tjocklek. Handelsnamn på mikrofiber är b.l.a Skylab, Tactel, Trevira och Thinsulate.
Källor: Handbok i textilslöjd s. 129,
 vikan.com, mynewsdesk.com/mikrofiber, baomee.info/microfiber

Emma 7b

Inga kommentarer: