tisdag 26 april 2016

Siden


       
                                     Siden  Siden är ett tyg av silke. Tyget är tunt och glansigt. Sidens usprung är från Kina. Siden används till morgonrockar,halsdukar,skjortor och till olika sorters möbeltyger. Det finns olika sorters sidenkvaliteter t.e.x brokad, dupion, chiffong och mycket annat. Förr i tiden kallades Siden för viscos men nu för tiden kallas det bara siden.

Mullbärs siden är den typ av siden som odlas i Kina. Bönderna i Kina odlar mullbärsträd som är föda till mullbärsfjärilen. Mullbärsfjärilen kan till och med spinna en tunn tråd som kan bli  två till fyra kilometer lång. Sedan kommer sidet till fabrikerna för att sorteras in i a,b och c grupper. Silkesmaskarna äter bara från mullbärsträd(mullbärsträd är alltså väldigt viktiga).

En dag gick Kinesiska kejsarinnan på en promenad i sin trädgård för cirka 5000 år sedan. I trädgården såg hon en larv i solskenet som gjorde en tunn tråd omkring sig själv. Hon gav till uppdrag till tjänaren att tillverka en dräkt av tråden. Hovdamerna lyckades. Ingen annan fick ha på sig siden utom kungafamljen.

Siden är en fiber som görs av en fjärilslarv. När larven skall bli en puppa gör den en kokong runt sig,som ska skydda larven under metamorfen. Kokongen är gjort av en lång trädstång. Den plockas med het luft så att larverna skall dö. Sedan tar man loss sidensträngen och vävar den till olika sidentyger.

Uppfödning av silke görs inne i nogggrant tempererande rum. Sidet är cirka 0,2 % av värdens totala produktion av textiler. Man använder olika kemikalier till silket t.e.x  tvättmedel för att avlägsna proteinerna.

Källor: wikipedia,,http://www.sleepinsilk.se/dokument/bibliotek/File/sidenhandbok.pdf/djurens rätt,
Textilguide av Tord Colton

Aino Hesselgren 7a

Inga kommentarer: