tisdag 3 maj 2016

Bomull (åk 7 2015)

Bomull är ett ekologisk tyg som används jätte ofta i olika kläder. Människan har använt bomull som plagg över 5000 år för att det är så hållbart.

Fördelar:

  • Man säljer bomull billigt för att man odlar mycket av det.
  • Väldigt hållbart
  • Håller het tvätt
  • Har jätte bra motståndskraft mot värme,ljus,mikroorganismer, kemikaler och insekter.
  • Blir lätt ren i tvätten
  • Töjbar
Bomullsfibern är väldigt stark


Bomull är ett textilfiber. Bomull har stor tvättålighet, god slitstyrka och god motståndskraft mot värme. Man  använder den till kläder, förbandsartiklar och hemtextiler.

Man anser att bomulls ursprung kommer från Indien. Viktigaste länderna är södra delen av USA , Kalifornien, Sovgetunionen, Kina, Indien, Pakistan, Bangladesh, Brasilien och Egypten. Världens finaste bomull sea islandöbomull (odlas på de västindiskaöarna och i Florida). Men det anses att Egyptisk bomull har sårskilt hög kvalitet.Fibern är fylld med protoplasma.

 Bomullsfiberns längd, finlek och benvita färg varierar beroende på bomullens typ och kvalitet. Bomullens inre spiralbyggnaden gör bomullsfibern mycket stark. När bomullet är vått ökar styrkan upp till 10% samtidigt krymper produkten/textilen. Bomullens töjbarhet och elasticiteten är dålig och därför skrynklar bomullet lätt efter tvätten.

Bomullen anlende till Europa runt Jesu födelse genom sidenvägen. Men först på 800-talet började man odla bomull på Europeisk jord.

Det finns också ekologiskt bomull som odlas på miljövänliga sätt utan bekämpningsmedel som inte får kemikaler inom textilindustrin. Den ekologiska bomullen är en jätte liten andel av världens totala bomullsproduktionen, omkring 0,1 procent. Odlingar finns i bl.a. Peru, Indien och några länder i Afrika.

Inga kommentarer: