torsdag 12 maj 2016

DjurfibrerAllmänt om djurfibrer

Djurfibrer håller värme och är elastiska dvs. de skrynklar inte till. De fungerar bra som varma klädesplagg och det enda man behöver tänka på är skötseln. Man skall alltså vara försiktig med tvättet, de är nämligen inte lika starka tyger som man får av växt- och konstfibrerna.
    Man får djurfibrer från många olika slags pälsar och hår. Djur som äger dessa mjuka och luddiga pälsar är t.ex alpackan, angorakaninen, merinofåret, fåret o.s.v.

 Alpackaull

Denna fiber kommer från alpackan som är en släkting till kamelen. Alpackaull är glansigt, varmt och starkt. Det är ett så kallat lyxtyg tillsammans med mohair, kashmirull och angoraull.

Angoraull

Angoraull kommer från angorakaninen. Pälsen är mycket varm, luddig och mjuk. Fibrerna måste ofta kombineras med andra fibrer att det skall hålla.

Får- och merinoull

Fårull kommer från vanliga får. Ullet håller värme utmärkt bra, till och med när det blir fuktigt känns det inte kallt. Merinoull däremot, kommer från merinofåret och skiljer sig inte speciellt mycket från vanligt fårull, men det är varmare och mjukare.

Silke

Från fjärilslarver får man silke. Silke känns behagligt mot huden och klädesplagg gjorda av silke är svalkande och ser fina ut.

Kamelhår

Av de hår som faller av kamelen spinner man garn, kameler klipps alltså inte. Kamelhår är mycket starkt.

Skriven av Edit 7D

Källor : Karhu, Malmström, Mannila, Åberg-Hildén (2009) Handbok i Textilslöjd

http://ekensgarn.se/hj-lpredor/fibrer/djurfibrer.html


Inga kommentarer: