torsdag 12 maj 2016

Gutta teknik


Gutta teknik är ett slag av siden måleri. På siden tyg sprider sig färgerna snabbt och blandar sig ihop med varandra. Det är där gutta tekniken kommer som hjälp. 

Gutta är som ett slags lim eller målfärg som man ritar på siden tyget med för förbi guttan kan målfärgen på sidentyget inte sprida sig. 

Säg nu att du vill ha en gul stjärna på ditt sidentyg. Rita stjärnan på ett papper i real storlek. Spänn ut och fäst sidentyget med målartejp på bordet med skissen under. Ta först en vass blyertspenna och rita svagt av stjärnan på tyget. Spänn ut sidentyget på en ram. Efter det tar du gutta och ritar med den på blylinjerna så att stjärnan är ritad med gutta. Akta att det inte bara blir mellanrum i guttan, för där kan guttan "rymma" och blanda sig med andra färger.  Sedan tar du gul målfärg på din pensel och droppar in i stjärnan. 

Målfärgen sprider sig men inte utanför linjerna. Kom ihåg att ha ett underlag på bordet för målfärgen kommer lätt igenom. Låt också färgen och guttan torka en stund efter att ha målat.
På detta sätt kan du alltså rita många olika mönster i olika färger utan att de blandas i varandra.
Med gutta kan du också skriva något. Du kan till exempel skriva en text på tyget med gutta och sedan droppa olika (eller samma) färg på tyget men du kan ändå se texten. 

Fixera guttan genom att stryka med strykjärn. Skydda strykbordet och strykjärnet med bakplåtspapper.

Så allt du behöver är:
  1. Sidentyg
  2. En blyerstpenna och sudd
  3. Målfärger
  4. Underlag
  5. Gutta
    strykjärn 
Ha det trevligt med ditt guttande och hoppas det blir fint. Ha det trevligt med ditt guttande och hoppas det blir fint.

Källor. Handbok i textilslöjd, Karhu Malmström och Mannila Åberg-Hildén 

Ellen 7e

Inga kommentarer: