torsdag 12 maj 2016

Klädvård


Idag slängs det mycket kläder, kläderna kanske är omoderna eller trasiga. Istället för att slänga kan man till exempel sälja, ge bort eller göra om kläderna.
Det finns även många hjälporganisationer som samlar in kläder som säljs eller ges bort till flyktingar eller olika fattiga länder. Så på samma gång kan du hjälpa till med välgörenhet.
De kläder som du inte längre använder kan också samlas in i lumpinsamlingar som råmaterial för papper- och textilindustri.
Ett tredje allternativ är ju också att sy om kläderna.

TVÄTTNING
Då du tvättar kläder är det viktigt att ta i beaktande klädernas tvättsymboler.
Kontrollera även att du tvättar kläder av samma färg med varandra. Vitt med vitt och olika mörka färger tillsammans.
Vissa plagg ska tvättas för hand, det är ofta ylleplagg, plagg som lätt töjs eller krymper, plagg som färgar av sig och plagg som är gjorda av silke eller konstfiber.
En riktigt viktig sak när du tvättar är att kolla att det inte finns något i fickorna på det du ska tvätta. För om du har en vit tvätt kan den bli förstörd bara av en liten röd servett.
En tvättmaskin kan också gå sönder om man tvättar ett plagg som har pengar eller spännen i fickorna.
Det gäller också att välja rätt tvättmedel, välj miljövänligt och läs alltid varudeklarationen där det står hur du använder medlet.
Man behöver dessutom inte tvätta ett plagg efter att man använt det en gång, utan man kan sätta ut plagget på en bygel för att vädras. Så det får en fräsch doft.

STRYKA
Strykjärnet har olika instälningar på temperatur. Temperaturen ska väljas enligt plaggets tyg. Som till exempel silke ska strykas på lägsta temperatur medan jeans ska strykas på högsta.
På lite modernare strykjärn kan det också finnas en knapp som sprayar ut vatten på plagget för att det ska bli fuktigt, och lättare slätt.
Om strykjärnet inte har en sådan knapp så får man spruta med em sprayflaska för hand.
Och kom ihåg att dra ut sladden när du är klar! 

Källor: Karhu, Malmström, Mannila, Åberg-Hildén (2009) Handbok i textilslöjd  
           utdrag ur huslig ekonomi lektion 22.4.2016

Inga kommentarer: